ABN Amro zette in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 600 miljoen euro in de boeken, het hoogste niveau op driemaandsbasis in de afgelopen vijf jaar. De oplevende economie zorgt voor groei bij de hypotheekproductie en lagere voorzieningen voor brakke leningen bij particulieren het MKB.

Dat bleek vrijdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers over 2015 van ABN Amro.

In de aanloop naar de beursgang van staatsbank ABN Amro, die eind dit jaar of begin 2016 moet plaatsvinden, wil de bank graag een gezonde en vitale indruk maken. ABN Amro wordt daarbij sterk geholpen door de opleving van de Nederlandse economie: de huizenmarkt trekt aan en op de arbeidsmarkt zijn ook tekenen van herstel.

Winstsprong ABN Amro

Per saldo kon ABN Amro voor het tweede kwartaal van dit jaar een winst exclusief bijzondere posten van 600 miljoen euro optekenen, tegen een winst van 322 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Belangrijkste reden voor de winstsprong was dat ABN Amro veel minder geld opzij hoefde te zetten voor mogelijke kredietverliezen op hypotheken en bedrijfsleningen.

ABN Amro keert een tussentijds dividend van 350 miljoen euro uit aan de Nederlandse staat.

In het tweede kwartaal lag het niveau van de voorzieningen op zwakke kredieten op 34 miljoen euro, tegen 308 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De bank gaf vrijdag wel aan dat het zeer lage niveau door niet helemaal representatief is voor de verwachtingen van de rest van het jaar.

Naast de daling van voorzieningen voor dubieuze hypotheekleningen, kon ABN Amro ook een daling van de voorzieningen bij kleine tot middelgrote bedrijven melden (bedrijven met een omzet van 1 tot 30 miljoen euro). Bij de middelgrote bedrijven (30 miljoen tot 250 miljoen euro omzet) bleven de voorzieningen stabiel.

Positief bij de bedrijfskredieten is volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm dat "het aantal kredietaanvragen van kleine ondernemingen dit jaar weer een beetje gestegen", na  een jarenlange daling. "De kwaliteit van de onderliggende bedrijfsplannen verbetert en het acceptatieniveau ligt daarom ook hoger dan in de afgelopen tweeënhalf jaar", aldus Zalm in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Hogere marge op hypotheken

De opleving van de huizenmarkt zorgde voor een stijging van 51 procent bij de nieuwe hypotheekproductie, vergeleken met het tweede kwartaal van 2014. Het marktaandeel van ABN Amro kwam hierdoor wat hoger uit op 23 procent, aldus de bank. Tegelijkertijd bleven klanten van ABN Amro in de maanden april, mei en juni volop extra aflossen, mede vanwege de lage spaarrentes.

De totale aflossing op hypotheken bedroegen in het tweede kwartaal van dit jaar 2,6 miljard euro, tegen 1,9 miljard euro in het eerste kwartaal. De omvang van de hypotheekportefeuille daalde in het tweede kwartaal per saldo met circa 0,5 miljard euro tot 152,2 mljard euro.

De rentemarge op hypotheekleningen, dat wil zeggen het verschil tussen de hypotheekrente en de financieringskosten voor de bank, verbeterde volgens ABN Amro in het tweede kwartaal opnieuw. Dit komt volgens de bank vooral doordat er wordt afgelost op hypotheken die zijn afgesloten met lagere winstmarges voor de bank, in vergelijking tot de marges die de bank haalt bij nieuw af te sluiten hypotheken. Hypotheekrentes zijn weliswaar historisch laag, maar hetzelfde geldt voor de leenkosten van banken.

Een smetje op het blazoen van de bank was te bespeuren bij de rentebaten bij de divisie voor particulieren en kleine ondernemers. Die rentebaten daalden opvallend genoeg in het tweede kwartaal met 3 procent tot 809 miljoen euro. Dit had volgens ABN Amro echter te maken met een specifieke voorziening voor een niet nader genoemd hypotheekproduct, vanwege "inconsistenties in de renteberekeningen tussen de bank en zijn commerciële partners."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl